Cirok

Cirok – a biztos termés

A hazai növénytermesztés méltatlanul mellőzi a cirokfélék vetését, pedig számos előnnyel rendelkeznek, ugyanis még kedvezőtlen talajadottságú helyeken is biztonságban termeszthetők.

Száraz, aszályos évben is teljes a termésbiztonság, ugyanis a takarmánycirok remek alkalmazkodó- és szárazságtűrő képességének köszönhetően a kedvezőtlen termőhelyeken is eredményesen fejlődik.

A cirok a vetésterülete alapján, a világon az ötödik legfontosabb takarmánynövény, hazánkban azonban csak néhány ezer hektáron termesztik. Afrika sztyepp- és szavannaterületein a legfontosabb táplálék- és takarmányforrás. Tehát származási helyéből adódik kiváló szárazságtűrése, melynek alapja a nagy gyökértömeg, valamint a viasszal borított levélfelület. Hosszan tartó szárazság után a cirokfélék képesek teljesen megújulni és továbbnövekedni.

Ha száraz, első látásra terméketlennek tűnő szántóföldjére nem tudja, milyen vetőmagokat válasszon, termesszen cirokféléket, melyek gazdag termést fognak Önnek hozni!

Nézzen körül kínálatunkban, és bátran forduljon hozzánk szakmai kérdéseivel!


Mire használható a cirok?

A cirok felhasználási lehetőségei igen szélesek, a növény jól tűri az időjárási változásokat – éppen ezért érdemes elgondolkodni a termesztésén. Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mire is jó a cirok!

  • Takarmánynövény: Ugyan a tápanyag tartalma valamivel elmarad a kukoricáétól, azonban annál lényegesen szívósabb növény, ezért bátran lehet számítani rá a rosszabb években is.
  • Ipari felhasználás: Főként az alkoholiparban találkozhatunk vele, ahol szintén a kukorica kiváltására használják.
  • Szirup, édesítő: Elsősorban azokon a területeken jön szóba ez a típusú felhasználás, ahol nehezen terem meg a cukornád és a cukorrépa.
  • Emberi fogyasztás: Ez a megoldás nem túl elterjedt a cirok kapcsán, de Afrika és Ázsia trópusi területein ilyen módon is felhasználják.

A cirok termesztéssel Önnek is érdemes megpróbálkozni, ha szeretne biztos lenni abban, hogy a munkája sikerrel zárul! Nálunk beszerezheti a legjobb cirok vetőmagokat – keressen minket bizalommal rendelése kapcsán!


A kukorica vetélytársa: a cirok vetőmag

A kukorica az egyik legfontosabb termény, amit sokfelé termesztenek hazánkban. De mivel lehet helyettesíteni, kiváltani a kukoricát? A cirok egy ígéretes alternatíva lehet. Miért fontolja meg, hogy cirok vetőmagot is rendel idén a kukorica mellé?

A cirok értékes, gluténmentes gabonaféle, ami hasonló a kukoricához. A cirok fehérjetartalma magasabb, zsírtartalma pedig alacsonyabb, ennélfogva egészségesebb a kukoricánál, de nemcsak ennyi előnnyel rendelkezik. A cirok sokkal kisebb helyet igényel, mint a kukorica és a szárazságot is jobban tűri. Ezek a tulajdonságai kiemelt helyet biztosítanak neki, hiszen a gazdákat képes megmenteni a csődtől, ha az időjárás kiszámíthatatlanná válik.

A cirok vetőmag tehát jó befektetés lehet, ha valami olyat szeretnénk termeszteni, ami szinte igénytelen, gyakorlatilag bárhol termeszthető és nem okoz csalódást. A cirok ráadásul sokoldalú növény, ami takarmányozásra is kiváló, emellett az iparban is felhasználják szirup és cukor készítéséhez.

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, készüljön a vetésre, és bővítse megrendeléseit cirok vetőmaggal!


Hannibal

Hannibal

HANNIBAL Sorghum Bicolor zárt bugarendkívüli stabilitásmagas szárazanyagtartalomfővetéskén..

23,500Ft Nettó ár: 23,500Ft

Titus

Titus

TITUS Sorghum Bicolor nyitott bugamagas szárazanyag tartalomkiváló szárazanyag termésfővet..

23,900Ft Nettó ár: 23,900Ft

Tételek: 1 to 2 of 2 (1 Pages)