Repce

A repce származása és felhasználása

repce

A repce tágabb fogalomban a Brassica nemzetségbe származik, és rokonságban áll többek között a tarlórépával, káposztával és karórépával. Származását tekintve nincsenek pontos adatok, több kontinensen is fellelhető volt egészen Nyugat-Európától kezdve, Afrikán keresztül Ázsiáig.

Európában mintegy 800 éve termesztik. Eleinte a repce főként azokon a területeken volt fellelhető, ahol a hőmérséklet nem adott lehetőséget napraforgó termesztésére. A XIII. századtól kezdve alkalmazták az olivaolaj helyettesítésére, mint világítóolaj. A XX. századtól kezdve használták élelmiszeriparban is, illetve a nehéziparban hasznosították, mint kenőanyag. Emellett nyersanyagként fellelhető festékekben, szappanokban, mosószerben, továbbá alkalmazzák textil-, bőr- és gumigyártásban egyaránt.

Korszerűtlen előállításban a repceolaj pajzsmirigy problémákhoz vezetett, de köszönhetően az új technológiáknak mára már kizárólag egészséges verzióban találkozhatunk vele. Az újabb kutatások energia- és tüzelőanyag forrásként tartják számon a repcét.

Ön is érintett a repce termesztésében? Nézzen körül nálunk!


Milyen kártevői vannak a repcének?

Milyen kártevői vannak a repcének?A repce egy rendkívül értékes ipari növény, amelynek magjából olajat nyerhetünk ki. Azonban, mint minden növénynek, sajnos ennek is megvannak a kártevői.

  • A nagy repcebolha szinte minden évben kisebb károkat okozhat. Lárvája a repce gyökereit eszi, a kifejlett egyed pedig ősszel a növény szikleveleit pusztítja.
  • A repcedarázs is bizonyos évjáratonként bukkan fel, és az általában 3-4 leveles repcének csak a fő- és mellékereit hagyja meg.
  • A káposztalepke hernyói okozzák gyakran a legnagyobb károkat a repcében, mivel teljesen szabálytalanul átrágják annak leveleit.
  • A repceszár-ormányos imágói általában a repce leveleit, szárát pusztítják.
  • A repcefénybogár kifejlett egyede a tojásrakáshoz oldalról belerág a bimbóba, és ezért az le is szárad, a lárva pedig a virágrészekből táplálkozik.
  • Kakukktojásnak tűnhet, de a mezei pocok is súlyos károkat szokott okozni tavasszal a repcében.

A repce termesztése során a leggyakoribb esetekben a fent említett kártevőkkel kell számolnunk. Amennyiben Ön is szeretne belevágni a növénytermesztésbe, rendeljen tőlünk repce vetőmagot!


Miért érdemes repce termesztéssel foglalkozni?

A mediterrán vidékről származó, fürtökben növő, sárgás virágú repce már az ókorban is termesztett és közkedvelt növény volt. Manapság már Magyarországon is egyre népszerűbbé válik a repce termesztése, mely az egészségtudatosságnak köszönhető, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy olaj készülhessen belőle.

A repceolaj felhasználásáról már az időszámítás előtti évszázadokból is kerültek elő feljegyzések. Európában azonban csak a XVIII. századtól termesztik, ám napjainkban a második legkedveltebb olajnak számít a napraforgó után. A repcéből készült olajnak jellegzetes íze és illata van, mely megannyi ételt tesz finomabbá és érdekesebbé. A reformkonyha egyik alapkelléke! Kedvező tulajdonságain túl pedig a gyomorra és az emésztésre gyakorolt pozitív hatásai is közismertek.

A repce fiatal hajtása nyersen is fogyasztható, a koreai konyhában igen közkedvelt alapanyagnak számít, és főként saláták készülnek belőle. A repce termesztése nem igényel speciális gondoskodást, csupán a megfelelő tápanyagtartalmú földre van szüksége.

Amennyiben Ön is repce termesztéssel szeretne foglalkozni, bátran forduljon hozzánk, és rendeljen vetőmagot!

Nincs listázandó termék(ek) ebben a kategóriában.